Postavite pitanje X Zatvori formu X

Ime (Obavezno)

Prezime (Obavezno)

Email Adresa (obavezno)

Telefon (Obavezno)

Pitanje

Zakažite odmah:

+381 (11) 243 5924

+381 (63) 292 000

+381 (21) 425 370

+381 (11) 243 5924+381 (63) 292 000+381 (21) 425 370

POMAŽE VAŠEM SLUHU

8 stvari na koje može uticati oštećenje sluha

 

Slusni aparati Zonex

 

Oštećenje sluha je jedinstvena stvar svake osobe, kao što je otisak prsta. Niti je oštećenje sluha svakog uha isto, niti ljudi doživaljavaju oštećenje sluha na isti način. Ukoliko se oštećenje sluha ne leči, to će imati direktne i indirektne posledice.

 

1.Rečnik

Ukoliko imate oslabljen sluh a ne preduzimate ništa po tom pitanju, sve je teže čuti i razumeti pojedine zvuke i slova, obziroma de se gube određene frekvencije. Svako slovo i verbalni zvuk odgovara jedinstvenom frekventnom opsegu. Kada se izgubi sposobnost da se čuje taj opseg, dešavaju se dve stvari.

Prvo, svi zvuci, slova i reči koje uključuju ove frekvencije  teže se čuju i izuzetno teško razumeju.

Drugo, kako vreme prolazi, mozak se prilagođava da ne čuje određene zvuke koji koriste te frekvencije, tako da reči koje sadrže ove zvuke počinju da gube oštrinu, što zatim utiče na to kako ih osoba izgovara.

Uši i mozak komuniciraju međusobno kako bi pomogli da se reči obrade i jasno čuju, da bi se mogle ponoviti u govoru. Kada se izgube određene frekvencije ova komunikacija je otežana i smanjena. Mozak će vremenom imati sve više poteškoća da razume reči koje sadrže određena slova, i  vremenom u svom govoru osoba preskače ova slova ili ih teže izgovara.

Tehnologija ID govora  integrisana u našim slušnim aparatima pomaže da se ponovo uspostavi ova komunikacija omogućavajući  bolje razumevanje govora.

 

2.Glas

Za neke ljude, oštećenje sluha koje se ne leči utiče na promenu glasa i načina govora, tj. njihov glas zvuči drugačije za njih same i za druge. Na primer, kada upoznate nove ljude može se  desiti da vas pitaju: „Imate akcenat. Odakle ste?“

Drugo, oštećenje sluha koje se ne leči utiče na promenu jačine govora.  Iako nekome sopstveni glas zvuči tiho, on zapravo govori sve glasnije kako bi nadoknadio to kako čuje sebe.  Ukratko, vika postaje govor. Mnogi ne shvataju da to rade, i tek sa slušnim aparatom shvataju koliko glasno su govorili.

 

3.Uživanje u muzici i filmovima

Kada se oštećenje sluha ne leči, titlovani natpisi mogu postati nužni jer se sa oštećenjem sluha gubi sposobnost da se rezume govor i zvuci u filmovima, posebno kada glumci nisu okrenuti publici, kada se šapuće, kada je okruženje mračno, glumci imaju bradu ili nose maske, kada su prateći zvuci glasne eksplozije, žubor vode, sudar automobila. U suštini, teško  je ili skoro nemoguće uživati u gledanju filma ako imate nelečeno oštećenje sluha.

Toliko se mnogo vremena i napora utroši u pokušaju da se shvati šta je rečeno, da većina izgubi kontakt sa onim što se dešava i odustane, buljeći ravnodušno u ekran.  Na sreću, slušni aparati Halo omogućavaju direktnu bežičnu vezu sa svim uređajima,  potpuno su personalizovani za lične potrebe slušanja i veoma udobni, tako da se može ponovo uživati u muzici i filmovima.

 

 4.Razgovori u buci

Jedna reč: Preglasno! Kada se osoba nađe u bilo kom bučnom okruženju i pokuša da razgovara sa nekim, ili, još gore, sa nekoliko ljudi. Čak i za ljude koji nemaju oštećenje sluha ovo može biti teško. Za one osobe koje imaju  oštećenje sluha lupanje pribora za jelo, glasna muzika, na stotine razgovora odjednom u  blizini, lupanje o drveni pod, jednom rečju buka u ovakvim okruženjima čini razumevanje govora gotovo nemogućim.  Kada suviše bučni zvuci ambijenta prevladaju, ove osobe ne mogu da se fokusiraju na govor, čak i kada je osoba u neposrednoj blizini.

Za ovakve situacije naši slušni aparati poseduju Voice IQ funkciju što omogućava kontrolu buke. Još jedna karakteristika, ID govora, pomaže da se izdvoji i pojača govor dok su zvuci pozadine utišani. Sa Halo slušnim aparatima korisnici mogu da kreiraju auto-podesive programe za različite lokacije, tako da ne treba da brinu o tome da će imati smetnje u različitim okruženjima, i da će u roku od 15 minuta njihovi slušni aparati ponovo uspostaviti način rada koji oni žele.

 

5.Radna sposobnost

Statistička istraživanja u toku 2010. godine pokazala su da postoji razlika u prihodima odraslih osoba sa blagim i teškim nelečenim oštećenjem sluha.  Kako se starosna granica za penzionisanje pomera na 65 godina, sve je više zaposlenih sa oštećenjem sluha. Oštećenje sluha koje nije lečeno može uticati na radni učinak na različite načine. Pojavljuje se problem razumevanja na važnim sastancima, neodazivanje na poziv, problem interakcije sa kolegama ili propuštanje važnih zvučnih najava. Oštećenje sluha  izaziva dodatno naprezanje i zamor, nemogućnost fokusiranja i koncentracije, opšti nedostatak energije, što zajedno može imati negativne posledice na efikasnost na poslu.

 

6.Ljubav i prijateljstva

Osobe sa nelečenim oštećenjem sluha neretko izbegavaju skupove ili izlete sa širim krugom prijatelja. Izlazak u restoran, bar ili na neko drugo bučno mesto u grupi, otežava ne samo da se čuje već i da se razume ko govori i šta govori. Ovo može biti stresno kako za osobe sa nelečenim oštećenjem sluha, tako i za njihove prijatelje i voljene osobe. Tokom vremena, osoba izbegava društvene događaje i povlači se, postaje izolovana.

 

7.Kognitivno zdravlje

Oštećenje sluha koje se ne leči povezano je sa demencijom, Alchajmerovom bolešću i ukupnim padom kognitivnih sposobnosti (saznajnu sposobnost: pamćenje, mišljenje, učenje..)

Studija iz 2013.godine pokazala je da osobe sa oštećenim sluhom, imaju od 30 do 40 odsto veći pad kognitivnih sposobnosti od ispitanika koji nemaju oštećenje sluha.

Istraživanje je takođe pokazalo da odrasle osobe sa oštećenjem sluha razvijaju oštećenje kognitivnih sposobnosti  3 godine ranije nego odrasle osobe sa normalnihm sluhom.

Kada se govori o demenciji, odrasle osobe koje imaju nelečeno oštećenje sluha, u zavisnosti od težine oštećenja, imaju dva, tri ili pet puta veće šanse da razviju demenciju.

 

 8.Bezbednost

Većina uređaja vezana za ličnu bezbednost poseduje auditivne ili vizuelne elemente, obično ne zajedno. Osobe koje imaju nelečeno oštećenje sluha ne mogu da čuju protivpožarni alarm, indikator za ugljen-monoksid ili sirenu za hitne slučajeve.  To može značajno umanjiti sposobnost da procene situaciju i reaguju na vreme.

Oštećenje sluha može značajno uticati na lične i prifesionalne elemente života. Razmislite o razgovoru i konsultaciji sa profesionalcem već danas i saznajte koje su prednosti današnje napredne zvučne tehnologije i pronađite rešenje koje vama najbolje odgovara.

 

Komentari

Prijavite se da primate obaveštenja o našim najnovijim proizvodima, akcijama i sluhu.

POZOVITE ODMAH