Postavite pitanje X Zatvori formu X

Ime (Obavezno)

Prezime (Obavezno)

Email Adresa (obavezno)

Telefon (Obavezno)

Pitanje

Zakažite odmah:

+381 (11) 243 5924

+381 (63) 292 000

+381 (21) 425 370

+381 (11) 243 5924+381 (63) 292 000+381 (21) 425 370

POMAŽE VAŠEM SLUHU

Zašto najglasnije ne znači uvek i najbolje?

Slušni Aparati Zonex- glasno

Pre nekoliko meseci susrela sam se sa drugaricom koja živi u inostranstvu i konačno je došla posle više godina. Veoma smo se radovale tom susretu, jer smo kao male bile nerazdvojne i imamo puno zajedničkih uspomena na detinjstvo, lepih i komičnih. Kada je videla da nosim slušne aparate, počela je odmah da govori glasnije. Ja sam se nasmejala jer ljudi misle da će veoma glasnim govorom postići najbolji efekat. Nije baš tako. Kada sam joj rekla ovo što i vama hoću da kažem, naš razgovor se nastavio normalno, više nije ni primetila da imam slušne aparate u ušima.

 

Najglasnije ne znači uvek i najbolje.

 

Ali, da me ne razumete pogrešno. Jačina zvuka jeste važna komponenta – šapat je potpuno neprihvatljiv –  međutim,  jednom kada se postigne dovoljna jačina, svako dalje pojačavanje zvuka ne pomaže, već naprotiv, samo pogoršava stvar. Najvažnije je da zvuk bude jasan, čist. Vikanje je uvek kontraproduktivno jer je mnogo teže čitati sa usana kada su iskrivljene zbog vikanja.

 

Šta je to što može da pomogne osobi koja ima oštećen sluh da bolje čuje i razume? Pretpostavimo da je osoba koja govori okrenuta licem prema Vama, da ne pokriva lice rukama dok govori, i da nema suvišne buke u okolini, postoji  još nekoliko stvari koje može da pokuša osim toga da viče.

 

  1. Trudite se da govorite razgovetno. Pokušajte da ne spajate reči, ili da govorite brzo. Iako može biti zabavno, nemojte menjati glas kada se šalite. Moja deca vole ponekad da koriste luckaste glasove kada se šale, ali tada mi je veoma teško da ih razumem.
  2. Formulišite na drugi način ono što ste rekli. Ako ne mogu da razumem neku reč iako se ponovi 2 ili 3 puta, male su šanse da ću je razumeti četvrti ili peti put. Često je lakše razumeti sinonim.
  3. Izbegavajte komplikovane reči. Ako ne možete da ih izbegnete, izdvojite prvo slovo ili napišite reč. Jedna moja prijateljica koristi prste kada želi da objasni tešku reč ili ime.
  4. Pitajte osobu šta bi joj pomoglo. Osoba koja ima oštećen sluh obično zna šta joj odgovara, samo pitajte i ona će vam reći. Tako ćete ostvariti bolje razumevanje i komunikaciju.

Komentari

Prijavite se da primate obaveštenja o našim najnovijim proizvodima, akcijama i sluhu.

POZOVITE ODMAH