Postavite pitanje X Zatvori formu X

Ime (Obavezno)

Prezime (Obavezno)

Email Adresa (obavezno)

Telefon (Obavezno)

Pitanje

Zakažite odmah:

+381 (11) 243 5924

+381 (63) 292 000

+381 (21) 425 370

+381 (11) 243 5924+381 (63) 292 000+381 (21) 425 370

POMAŽE VAŠEM SLUHU

Zašto su kafići, restorani postali tako bučni?

 

Sigurno Vam se često dešavalo da odete sa prijateljim a na kafu ili večeru i da je pritom mesto toliko bučno da ne čujete jedni druge. Evo neka istraživanja na tu temu.

 

Kada se otvarao novi hotel u Beogradu, u decembru prošle godine, otišla sam sa prijateljicom. Prostor je bio prelep i moderan, uključujući restoran, kafić i koktel bar. Jedino što je smetalo bila je buka, ali smo smatrale da je to normalno obzirom da je bila posebna prilika, otvaranje, puno zvanica i poseban program.

 

Moja sledeća poseta u martu ove godine, potvrdila je da je hotel zaista lep i elegantan. Postojao je samo jedan problem: želela sam da ga napustim skoro čim sam ušla. Uši su me zaglušile od prisutne buke. Osećala sam se kao zarobljeni miš, mučen glasnim zvukom u svrhu eksperimenta. Buka je bila toliko iznenađujuća da sam pitala supruga da li da odemo pre nego što stigne naše piće.

 

Zadržali smo se oko pola sata u restoranu pokušavajući da čujemo jedno drugo. Na izlazu, pokušala sam da ukažem na preveliku buku osobi na recepciji restorana. Mislim da me nije čuo.

 

Ovo iskustvo nikako nije jedinstveno, postaje sve učestalije na mestima kao što su restorani, kafići, prodavnice.. „Šta ste rekli?“ Možete li to ponoviti?“ „Ovde je tako glasno!“

 

Izveštaji zaštitnka potrošača potvrđuju da je ono na šta se korisnici usluga sve češće žale zapravo buka.
„To je problem koji se pojavio unazad dest godina, konstantna iritacija.“

 

 

Treba staviti akcenat na sledeće: bučna mesta nisu samo neprijatna i dosadna, ona predstavljaju pretnju javnom zdravlju, posebno za ljude koji rade ili ih redovno posećuju. Izlaganje nivou buke iznad 70 i 80 decibela, čime se mnoga mesta hvale ovih dana, može biti uzrok oštećenju sluha tokom vremena. Ovakvo oštećenje sluha se može sprečiti, ali ako se dogodi, gubitak je nepovratnan.

 

Istražujući, došla sam do zaključka da postoji niz razloga – a oni uglavnom imaju veze sa trendovima u dizajniranju restorana, kafića i prodavnica. Nadam se da će vlasnici obratiti više pažnje na očuvanje javnog zdravlja kada budu odlučivali o ovim stvarima u svojim restoranima i prodavnicama.

 

Niko ne želi da uđe u mauzolej

 

Skoro svi sa kojima sam pričala o ovoj temi mišljenja su da je neki nivo buke u restoranima i prodavnicama nameran. Talas buke u restoranima i kafićima počeo je krajem devedesetih godina prošlog veka, vrlo se brzo širio tako da je kultura ispred kuće polako zakopana u zid zvuka.

 

Svoju sklonost ka glasnim mestima, oni koji ih podržavaju, objašnjavaju time da glasna muzika prenosi pozitivne vibracije i osećaj života i energije, osećanja koja se povezuju i sa hranom. Težnja da se napravi lepa atmosfera i energija u trpezariji je zapravo preneta na sklonost ka glasnoj muzici u restoranima. „Niko ne želi da uđe u mauzolej.“

 

Zaista, tihi restorani mogu biti nepoželjni isto kao i bučni. Sigurno ste imali prilike da budete u restoranu gde su svi gotovo nečujni, i da ste imali tako malo privatnosti da niste bili slobodni da govorite. Verovatno ste želeli da odete brzo kao i iz nekog suviše bučnog mesta.
Ipak, postoji razlika između živahnih, i prijatnih nivoa zvuka i onih suviše bučnih gde morate da se nadvikujete preko stola. Neka mesta ne uspevaju da uspostave pravu ravnotežu.

 

Na kraju, postoji još jedno potencijalno objašnjenje za to: bučni restorani mogu povećati promet, a postoje i dokazi da oni ohrabruju ljude da piju više i brže. Dakle, uprkos nelagodnosti, buka deluje na neke ljude na takav način da donosi dobar rezultat na kraju dana.

 

Dobra akustika je stvar prestiža

 

Mislila sam da akustika nije toliko važna kada se oprema neki restoran ili kafić. Zato sam bila izneneđena kada sam uvidela da je ona zapravo među prvim stvarima o kojoj ugostitelji razmišljaju prilikom planiranja novog restorana.

 

U svakom slučaju, ako želite da uradite dobru akustiku, može vas skupo koštati. Morate angažovati inženjere i kosultante za akustiku, koji će u odnosu na geomtriju i površinu prostora dati preporuku za izbor materijala i opreme koja će stvoriti zvuk prijatan ušima posetilaca. Kao i bilo koji građevinski projekat, što je finiji i savršeniji, više novca je potrebno izdvojiti.

 

Postoji puno proizvoda koji rešavaju pitanje akustike na način da u isto vreme bude lep i skriven, tako da se osećate prijatno, ali to može u znatnoj meri da smanji ukupan budžet, tako da, na kraju, odluku o ovakvoj investiciji donose vlasnici prostora.

 

Promena trendova u estetici enterijera ima veliki uticaj na naše uši

 

Imajući u vidu gore navedeno, postoje i jeftinije tehnike koje mogu uticati na nivo buke u postoru: tepisi, zidne tapiserije, stolnjaci, draperije, biljke. Ali, sve ovo uglavnom je izašlo iz mode. Razmislite o restoranima ili mestima koje ste skoro posetili, naročito o onima koji su u trendu. Postoji dobra šansa da je barem jedan od njih smešten u velikom prostoru, sa minimalno ukrašenim zidovima od cigle ili betona, golim stolovima i podovima, visokim plafonom i izloženim cevima.

 

Eksplozija novih restorana i prodavnica, preokret u estetici enterijera, kao i mesta koja su uobičajeno puna posetilaca, sve ovo učinilo je da smo sve više okruženi bukom. Fini restotani su tokom poslednje decenije izbacili iz upotrebe tepihe, teške zavese, stolnjake i vremenom sve više dali mesta modernim, neformalnim trendovima, otvorenog koncepta.

 

 

Obzirom da su elementi koji apsorbuju zvuk izbačeni iz upotrebe, to je pomoglo povećanju opšteg nivoa buke.
Preuzela sam čitač decibela, aplikaciju, i proverila nivo zvuka u kafićima, restoranima, u teretani, na ulici. Dala mi je osećaj relativne jačine buke različitih okruženja kako bih mogla neka da izbegnem.

 

Postoje i jednostavnije stvari koje možete učiniti kako biste izbegli glasna mesta i upravljali bukom dok ste van kuće:

 

  • Idite ranije na večeru: ovo nije baš zabavno, ali ako vas buka u nekom restoranu zaista uznemirava, posetite ga pre 19h sati, tada je gužva uglavnom manja, samim tim i buka.
  • Tražite sto na mirnijem mestu: nisu svi stolovi podjednako izloženi buci.Ako mislite da je sto koji ste odabali suviše bučan, zamolite da se prebacite za drugi sto, manje izložen galami.
  • Zamolite da se muzika utiša: Ako mislite da je muzika suviše glasna, postoji dobra šansa da i drugima smeta. Zatražite da se utiša muzika na prihvatljiv nivo.
  • Žalite se: ukoliko rukovodioci restorana i kafića dobiju dovoljno žalbi na glasnu muziku, razmisliće kako da to prevaziđu da ne bi izgubili svoje goste.
  • Pronađite svoje mesto: ako znate za mesto sa nivoom decibela koji odgovara vašim ušima, nastavite da posećujete to mesto.
  • Takođe, zamolila bih rukovodioce restorana, kafića i prodavnica da pomoću čitača decibela provere da li i u kojoj meri muče svoje posetioce.
  • Udruženi, možda možemo pobediti u borbi protiv buke.

Komentari

Prijavite se da primate obaveštenja o našim najnovijim proizvodima, akcijama i sluhu.

POZOVITE ODMAH