Postavite pitanje X Zatvori formu X

Ime (Obavezno)

Prezime (Obavezno)

Email Adresa (obavezno)

Telefon (Obavezno)

Pitanje

Zakažite odmah:

+381 (11) 243 5924

+381 (63) 292 000

+381 (21) 425 370

+381 (11) 243 5924+381 (63) 292 000+381 (21) 425 370

POMAŽE VAŠEM SLUHU

… želimo da vam pomognemo da sačuvate svoj sluh

savet starijeg

Ovo nije još jedan od mnogih tekstova protiv pušenja i pušača, želimo da vam pomognemo da sačuvate svoj sluh.

 

Studije su predočile činjenicu da unošenje nikotina u organizam dovodi do smanjenja  čujnosti i oštećenja unutrašnjeg uha. Nikotin smanjuje dovod kiseonika u krvotok i smanjuje protok krvi.

Statistike svetskih centara za kontrolu i prevenciju bolesti  pokazuju da čak 2,4 miliona tinejdžera puši ili koristi elektronske cigarete.

 

Skreće se pažnja javnosti na potencijalne zdravstvene rizike koje donosi pušenje, ali je zanemarena opasnost koju pušenje ima po organ sluha. Studija objavljena u junu prošle godine potvrđuje da pušenje i korišćenje elektronskih cigareta kod adolescenata može da dovede do oštećenja unutrašnjeg uha.

 

Elektronske cigarete ne proizvode ugljen-monoksid, katran i druge otrovne hemikalije koje sadrže obične cigarete, ali sadrže najviše nikotina. Toksični efekti nikotina na organ sluha nedovoljno su shvaćeni. Njegovo delovanje na krvotok je takvo da nikotin, bez obzira na to da li se udiše u dimu ili pari, smanjuje dovod kiseonika u krvotok i smanjuje protok krvi.

 

U uhu, kiseonik je od suštinskog značaja za opstanak tananih vlaknastih ćelija unutrašnjeg uha, čija je funkcija  da zvučne talase pretvaraju u električne impulse koje mozak može razumeti. Smanjen protok krvi i niži nivo kiseonika može da ošteti ove vlaknaste ćelije, što rezultira nepovratnim oštećenjem sluha.

 

Osim toga, još jedna činjenica ukazuje na rizik po sluh adolescenata koji  koriste elektronske cigarete.  Elektronske cigarete se oslanjaju na punjenje koje u sebi sadrži različite ukuse ( kao žvaka, marshmallows, ..) uz mogućnost prilagođavanja protoka različitih nivoa nikotina.Imajući u vidu zavisnost koju stvara nikotin, mogućnost da se promeni  njegova koncentracija znači da postoji veća verovatnoća  da će doći do zloupotrebe, posebno među adolescentima koji traže veće doze, stvarajući tako još veću opasnost od oštećenja sluha.

Komentari

Prijavite se da primate obaveštenja o našim najnovijim proizvodima, akcijama i sluhu.

POZOVITE ODMAH